4 feb. 2007

Els Tres tombs a Esparreguera


Com a imatge tradicional de les Festes de Sant Antoni Abat va tenir lloc a la nostra localitat diumenge 28 de gener del 2007, la tradicional desfilada per carrer i places de cavalls, genets i carrosses, també la típica benedicció a la plaça de l’Església d’animals, participants en aquesta cavalcada i Tres Tombs.

En guany, la comitiva l’obria la Cobra-Orquestra La Principal de Berga, a la qual seguien el capità de bandera i cordonistes. Darrera d’ells anirien nombrosos genets a cavalcadura de tot sexe i edat. Vàrem poder gaudir des del que anava del tot vestit amb l’uniforma de la cavalleria americana de la guerra de successió americana, passant per el típic vestit d'Andalusia, i també el de bandoler, el d’aventurer a l'estil Indiana Jons, o els més tradicionals genets de curses... Forta presencia de genets de l'Hípica Esparreguera en aquest sector de la cavalcada.


Un any més, l’Agrupació de Sant Antoni Abat d’Esparreguera, ens or
ganitzava un digne acte, que feia perdurar una tradició arrelada i heretada de generacions passades.

Especial alegria de veure els vailets amb els petitets “ponis”, que con un mes, participarien d’aquella festa i gaudirien de l’alegria general que respiràvem.

A l’apartat de carruatges va haver-hi una mica de tot. Des d’un carruatge de transport de passatges perfectament conservat, com si no haguessin passat els anys, als tradicionals carreters amb carros plens de caixes, bales de palla, botes, o altres mercaderies...

El recorregut de la cavalcada aniria pels carrers Bruc, Montserrat, plaça de Santa Eulàlia -popularment plaça de l'Església-, carrer Gran, plaça de l'Ajuntament, carrer dels Arbres, Hospital, Ferran Puig i Orenci Valls.

Centralitzant-se el centre de la festa a la plaça de l’Església, on tindria lloc el ritual litúrgic de la benedicció dels animals.

L’acte, presidit per el rector d’Esparreguera, mossèn Joan Ramon Bullit es va iniciar amb la lectura d’un text bíblic de l’Antic Testament, llibre del Gènesi. I, tot seguit, es procediria a la benedicció dels animals que havien participat en aquesta cavalcada. La plaça, era omplerta com de costum, tenint també allí present, com a públic, el nostre batlle, Xavier Sitjar i el regidor de Cultura Lluís Moreno, que en aquest indret, varen disfrutar de les arrels de la nostra terra com uns esparreguerins més a la festa.

En passar tota la comitiva, nombrosos nens i nenes acudiren també perquè el nostre simpàtic mossèn beneïes les seves mascotes. Cosa que va fet amb paternal afecte.

D’aquí anirien baixar tota la cavalcada carrer Gran avall en direcció l’Ajuntament, sempre voltats de l'alegria popular dels nostres vilatans, que esperaven als carrers i places...

Acabat l’acte... tots cap a casa a dinar... i, com no: a disfrutar del tradicional “tortell de Sant Antoni Abat” també anomenat "Rotllos de Sant Antoni" ... que a les pastisseries d’Esparreguera, ben bons els fan....

1 comentaris:

pRinCes@rtigas dijo...

Interesante es que nos hagas partícipes de las tradiciones de tu población... es bello compartirlas,porque muchas personas no se dan cuenta de ellas, y me emociona realizarlas a tu lado... GRACIAS.