19 de juny 2007

Trobada de Puntaires 2007 d'Esparreguera

.


Trobada de Puntaires d'Esparreguera.
Una diada per compartir.



    Dissabte dia 16 de juny del 2006, va tenir lloc en el cèntric carrer dels Arbres una Trobada de Puntaires, organitzat per l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera.

    L’interessant encontre va acollir un bon nombre de grups provinents de moltes localitats dels voltants [com per exemple Martorell, Abrera, Olesa de Montserrat, Collbató, Piera...] com també grups vinguts de llocs més apartats, com la ciutat de Manresa, o Súria. També hi va haver una petita fira de materials per fer aquesta pràctica.



Trobada de Puntaires d'Esparreguera
2007. Fotografia del carrer dels Arbres
al  tocar carrer Taquígraf Garriga...


    Inclouré unes imatges d’aquesta diada, realitzades bon punt de començar la mateixa, quan encara anaven venint els grups convidats. En Ell podreu veure la nodrida representació dels dos grups de puntaires d’Esparreguera.

   Els puntaires, com ja sabeu, seran aquelles persones que fan puntes. És a dir, que creen uns teixits lleugers i transparents, generalment de fil o de cotó, mitjançant diverses tècniques: al coixí, al teler, al ganxet, amb l’agulla -anomenats en aquest cas brodadors- o a la filoja.


Fotografia de la Trobada de Puntaires d'Esparreguera 2007
al carrer dels Arbres, a l'alçada de l'Escola Estel
.



La Martha Inés Sánchez i Navarro observa amb interès a la puntaire
esparreguerina Antonia Castellví i Castellet, a la trobada 2007
 dels carrer dels Arbres d'Esparreguera.


    Tradicionalment a Catalunya s’utilitza majorment la tècnica del coixí que és treballa amb un patró de paper col·locat sobre un coixí cilíndric. D’aquí que tinguéssim a la trobada d’Esparreguera, una parada de venda de patrons, al servei dels participants.

    Aquesta artesania d’origen medieval, en tenim constància documentada de com s’estengué la seva pràctica per les costes del Maresme durant el segle XVII. S’estima que durant el segle XVII a Catalunya teníem 50.000 dones dedicades a aquest deliciós ofici. Però no serà fins el segle XIX, que començaria a tenir una gran popularitat.

    A Barcelona Francesca Bonnemaison, i les germanes Raventós fundarien l’any 1910 la primera Escola de Puntaires, que encara avui dia funciona.



Trobada de Puntaires d'Esparreguera
2007 al carrer dels Arbres,
a l'alçada de la plaça de La Pagesía.