24 de juny 2008

El mosquit tigre prossegueix la seva expansió imparable

Esparreguera, 
una de les 55 poblacions catalanes afectades.







    Segons el darrer emès per la Conselleria de Medi Ambient de la Generalita de Catalunya aquest insecte contínua propagant-se, podent trobar-lo ja en 55 municipis de Catalunya. El doble en els que habitava fa un any.

    El mosquit tigre és un insecte de 5 mil·li metresmetros, abdomen puntegut, de color negre amb ratlles blanques. Originari d'Àsia, es dectectaria a Catalunya l'any 2004 a Sant Cugat del Vallès.

    Des d'aquesta data, el molest insecte s'ha anat estenent imparable cap a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf. El Maresme, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

    A diferència de les variants autoctònas dels nostres mosquits, -de picades menys nombroses i menys doloroses- el mosquit Tigre acostuma picar sols de dia i el seu potent agulló pot atavesar la roba de les seves sofertes víctimes.

    Acostuma viure en zones amb aigua. La seva activitat comprèn des del mes de maig al de novembre. Considerant que, el més de setembre, és el més idoni per a la seva expansió. És del tot recomanable doncs evitar llocs amb aigua acumulada, recipients amb restes de liquids i coses similars.

    El 2004, es va detectar la primera colònia del mosquit tigre asiàtic a la Península Ibèrica en Sant Cugat del Vallès (Barcelona).

    A l'any següent, s'havia expandit als municipis de Cerdanyola, Sant Quirze, Robí, Molins de Rei, Ripollet, Terrassa, Barcelona, Barberà del Vallès, El Papiol i Altafulla.

    El 2006, es va detectar el desenvolupament complet del cicle del mosquit tigre a Montcada i Reixac, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Castellbisbal, Polinyà, Caldes d'Estrac, Sitges i Vilanova i la Geltrú. També es va comprovar que s'havia estès a Gavà, Castelldefels, L'Hospitalet de Llobregat, Pallejà, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Vallirana.

    El 2007, el nombre de municipis afectats pel mosquit tigre ha augmentat i existeix presència de l'espècie a Gelida, Arenys de Mar, Sabadell, Ullastrell, Castellar del Vallès, Palau-Solita i Plegamans, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Viladecans, El Prat, Castellví de Rosanes, Sant Joan Despí, Sant Andreu de la Barca, La Palma de Cervelló, Martorell, Sant Boi, Cornellà, Abrera, Cervelló i Esparreguera.



+ Informació:

Premsa escrita/digital:
El Peródico.com