25 jun. 2009

Dimarts dia 30 de juny de 2009:


Convocada una nova manifestació contra l’Ajuntament d’Esparreguera


La passada setmana veiem sortir de la seu local del PSC al carrer de Baix d’Esparreguera una nombrosa militància de una reunió que havien tingut.
Desconec els temes tractats en ella però, -cal pensar- que la cara de satisfacció es deuria en part, als bons resultats obtinguts a les Eleccions Europees on per cert, serien la força política més votada en aconseguir 2130 vots.
El possible vot de càstig per la mala gestió municipal que potser alguns podien témer, finalment no s’havia vist enlloc.
I ara, cal suposar, que se senten ben forts per fer allò que calgui en el futur. Agradi o no a una part de la població. Tenen les mans lliures.
Les urnes han parlat: la majoria de la població d’Esparreguera els hi dona suport.

Tot i això, es innegable que existeix malestar als carrers. Un malestar que s’ha vist davant de la població i ha tingut repercussió informativa fora del nostre terme municipal.

Queden avui dia, ben allunyades aquelles “caceroladas” de la població d’Esparreguera contra l’alcalde Joan Serra i Alert del PSC, que no sé per quines causes misterioses mai sortien en cap mitjà informatiu.
Els temps afortunadament han canviat.

Però cal dir-lo, no deixa de ser trist veure el teu poble als mitjans informatius per males notícies. I a vegades, reivindicant també justícia. Donat que es fa palès que quelcom cosa no funciona com hauria de funcionar.


La pujada d’impostos en uns moments tant crític per a moltes famílies, continua aixecant ampolles.
L’Ajuntament d’Esparreguera no cedeix ni un mil·límetre i esta disposat a cobrar fins el últim cèntim.
Això sí, s’ha tornat molt comprensible i dona facilitats de pagament. Fins i tot ha enviat unes cartes, la qual transcriuré en aquest article.
L’Organisme de Gestió Tributària aquesta setmana ha fet arribar a un bon gruix de famílies una carta que deia:

"Senyor/Senyora,
Com ja sabeu, cada any les persones que a data 1 de gener són propietàries o usufructuàries d’un bé immoble urbà estan obligades al pagament de l’IBI (Impost sobre béns immobles urbans)

La present és per comunicar-vos que l’Ajuntament d’Esparreguera ha prorrogat el termini de pagament de l’impost d’aquest exercici 2009.

Aquells contribuents que tenen rebuts d’IBI domiciliats com consta en el vostre cas, no han de fer res, ja que el fraccionament s’aplicarà automàticament el 3 d’agost i el 3 de desembre en lloc de juny i novembre com estava previst.
Per a qualsevol aclariment que necessiteu podeu trucar al telèfon 937 777 428"


Naturalment, l’esmentat avís “se guarda muy mucho” de informar al contribuent de quants diners pujaran els nous rebuts, del nou import que cada família haurà de fer front al venciment de l’esmentada data.

I és lògic per dues raons: primera perquè és un avís administratiu de canvi de dates o de calendari recaptador. I segon, perquè podria caldejar encara més l’ambient de la població en contra de l’Ajuntament en comparar les noves taxes amb els rebuts de l’any passat, i fer que més veïns surtin a reclamar al carrer.

També s’està veient com alguns recalquen que la pressió fiscal a Esparreguera és molt, molt baixa. Ens diuen que estem per sota de la mitjana catalana, per sota de la mitjana provincial i per sota dels municipis de semblant població.

Un argument curiós. Que no tothom acaba d’entendre.
Potser deu ser pecat pagar menys que els altres llocs i administrar millor? se sent dir en boca d’alguns veïns..
I cal apujar-lo justament ara en plena crisis? És pregunten altres.
Diuen: Semblant desequilibri de pagar menys que en altres llocs, els nostre savis dirigents municipals no han tingut prou anys per corregir tant gros pecat, que durant els anys de bona economia no calia fer res.
I ara que moltes persones ho estan passant malament, dos partits suposadament d’esquerres, -d’aquells que es preocupen de les viudes, dels joves en el seu primer lloc de treball, dels obrers, els pobres i els marginats-, siguin justament Ells els que escanyaran encara més la corda que els envolta el coll a molts veïns?.
Tant dolent és que “el populacho pague poco” quan en altres lloc paguen més?

És de fet un argument polític multicolor. Ni tant sols és original. El va fer servir Suárez, Calvo Sotelo, Felipe González, Aznar i ZP.
És la cançoneta de sempre, allò de que a França, Alemanya i no se quanta països més, paguen molt més impostor que aquí….
I la gent del carrer replica allò de sempre: que també parlin de les prestacions i ajudes d’aquests governs donen comparat amb el nostre….
Amen dels salaris d’allí, que ben poc tenen que veure amb els nostres...
Queda clar que si em de comparar-lo tot, te que ser tot. Els serveis que rebem del nostre Ajuntament -comparat amb els ajuntaments que diuen on paguen més- i també si la riquesa salarial dels pobles veïns es equiparable, més baixa, o be com cal suposar superior als sous de treball d'Esparreguera d’aquells que ens presenten com exemple.

Naturalment, cada part escombra cap a casa, i tampoc seria d’estranyar que qualsevol dia l’Ajuntament reparteixi algun paper justificant-se de lo bons que son comparat amb altres; mentre que, els veïns manifestants -un cop més- xiulin demanant dimissions polítiques de l’Alcaldessa i Regidor responsable d’Hisenda, per mala administració.
Però, es clar, es políticament incorrecte parlar d’això.

No hi ha manera de veure un bon final per aquest enfrontament entre un Ajuntament que, després de tot, te tot el poder en les seves mans, i una part de la població, que amb raó o sense, només pot cridar i xiular, cridar i xiular. És la única prerrogativa que els hi queda.

Per el casc antic han aparegut diversos cartells convidant a una nova mobilització.

Segons diuen, la concentració serà el proper dimarts 30 de juny del 2009; a les vuit del vespre a la plaça de l’Ajuntament.
En Ell conviden a participar als veïns per tal de defensar els seus interessos.
La plataforma presentada diu:

NO als augments tan desmesurats de la contribució.
NO al augment de la taxa de les escombraries.
SÍ a la reducció dels impostos
SÍ a les bonificacions més equitatives
SÍ a la participació ciutadana i a la negociació
Si a la revisió a la baixa del cadastre


Per cert, aprofitant el fet de les manifestacions a la plaça de l’Ajuntament on la majoria de participants –i periodistes presents- acostumen mirar al balcó de la Casa de la Vila, fotografien i gravant l’esdeveniment, potser no estaria de més que -per allò de la bona imatge-, per una vegada rentessin les banderes que hi pengen. De brutes que estan.

Ens evitaríem sentir al passar pel carrer des de baix algunes acudits desagradables. Que diuen que estan tan negres com les consciències d’alguns polítics que ens manen.

0 comentaris: