30 jun. 2009

Ja son quatre...


Esparreguera viu una nova manifestació demanat moderació d’impostos


Unes 290 persones es concentraren avui dimarts 30 de juny a les vuit del vespre davant de l’Ajuntament d’Esparreguera, per escortar als líders veïnals -que com a portaveu de molts esparreguerins i esparreguerines presents i absents- es queixaren públicament de la forta pujada d’impostos efectuada per l’Ajuntament d’Esparreguera, avui en mans del PSC i l’Entesa.

La posició monolítica del la Casa de la Vila davant l’angunia produïda per aquesta decisió de pujar tan alegrement els impostos, a fet entreveure potser a molts veïns, que el seu Ajuntament novament els ha abandonat. I que hauran de passar per la llei del embut. No hi has res a fer.

Aquesta es ja quarta manifestació reivindicativa i viu una certa desesperança, que s’ha reflectit amb un menor nombre d’assistents a la convocatòria.
A la plaça durant l’acte contrastava la discreció dels dos mossos d’esquadra presents, amb algun membre de la policia municipal, que no varen parar de bellugar-se per la plaça i fer-se sentir.

En conjunt l’acte va estar d’allò més correcte.
Revindicació clara tot informant l’entrevista programada per demà a l’Ajuntament, i la fer-me voluntat de continuar lluitant per aconseguir arrencar alguna millora per el poble.
Aquest vegada no hi varen haver ni pancartes ni peticions de dimissió per part del públic.

Seguin la tònica habitual de ficar la totalitat dels errors "als altres", i en sintonia amb les recents declaracions del primer secretari del PSC local a Ràdio Esparreguera, -en les que responsabilitzaven de l’actual situació als errors comesos per l’anterior govern municipal-, els líders veïnals també responsabilitzaren a l’Entesa de l’actual situació.

El públic no va acabar d’entendre aquest punt. I se sentien preguntes inquietants:

Com entendre que el partit avui majoritari -en aquells moments a l’oposició- tenint consciència d’aquests suposats errors monumentals, no varen fer més per evitar caure en aquest forat?

Sabent aquesta situació en arribar al govern municipal l’any 2007, per que no va prendre mesures urgents?

A tothom li agraden les obres faraòniques. I possiblement, aquestes obres son necessàries per al poble. Però en un context de crisi no caldria potser, fer-les mes dilatades en el temps?.


Varen repartir també uns fulls en idioma espanyol en el que es presentaven les revindicacions de la plataforma veïnal, cara a la reunió de demà:

“Unión Vecinal.
La voz del Pueblo.

ESPARREGUERA

Reunidos la Unión Vecinal, la Voz del Pueblo y entidades, en los locales de la AAVV La Plana, acuerdan proponer al Gobierno de la Corporación las siguientes propuestas.

· Reducción del 25 % del salario a los políticos con dedicación exclusiva.

· Reducción del 25 % de las indemnizaciones percibidas por la asistencia de los miembros de la Corporación a las Comisiones Informativas y otras, destinando la cantidad que representa esta deducción y la anterior a favorecer las partidas de ayuda social.

· Reducción del IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles), al porcentaje del año 2008: es el 0’72 %

· Que queden exentos del pago del IBI las personas que aún estando trabajando o no, estén exentos de la obligación de hacer la Declaración de la Renta, individual 18.000 euros anual, en pareja 22.000 euros.

· Familias numerosas reducción del IBI un 80%, si esta además tiene un discapacitado con un 100%.

· Familias con un discapacitado a su cargo, reducción del IBI, con un 60%.

· Pensionistas reducción del IBI un 100%, dependiendo si su pensión no llega al salario mínimo interprofesional, si sobrepasa este, pero no alcanza la cantidad suficiente para tener la obligación de realizar la Declaración de la Renta, un 50%.

· Ciudadanos y ciudadanas que se encuentren parados por un año, reducción del IBI en un 50%, así como el fraccionamiento de los pagos para la ciudadanía que tengan problemas para realizarlos en tiempo y forma, o bien fraccionar en cuatro veces. Poner los servicios jurídicos del Ayuntamiento al servicio de las personas que tengan o puedan tener problemas con la vivienda y demás.

· Reducción de todos los impuestos y tasa, del 4’9% IPC del mes de agosto 2008 al 2’4% de IPC del mes de noviembre del 2008 (La basura ha tenido una subida de un 36%).

La Comisión Gestora de la Unión vecinal de Esparreguera, considera que medidas que solicitamos como contribuyentes y ciudadanos, se ajustan a las necesidades de las personas de la población.

El Ayuntamiento tiene que ser sensible a las peticiones, de lo contrario demostrará una vez más que desconoce las necesidades de los habitantes de Esparreguera.

Unión Vecinal, La Voz del Pueblo y demás entidades vecinales.
Esparreguera, junio de 2009.”

Veurem com anirà tot.
Aquestes manifestacions, nombroses o no, representen la veu d’aquells veïns que passen dificultats. D’aquells que moltes vegades callen i sofreixen sense fer soroll. Dels aturats sense subsidi. Dels pensionistes que ni tant sols arriben al salari interprofessional. La historia també de moltes vídues.

Histories poc enlluernadores viscudes per veïns moltes vegades anònims, sense nom ni rostre, i que a més, resten silenciosos entre nosaltres.
Homes i dones als que els nostres polític locals no han sabut -o no han volgut- representar.
I tenen que esser homes i dones del poble els que fanguin sentir la veu de tots Ells. Malgrat no estiguin potser allí presents.

No hi ha res mes d’esquerres que ajudar a pujar el llistó de la justícia social. Es nomes de posar-lo en practica.2 comentaris:

Anónimo dijo...

Em podria dir vostè quines sons les obres faraoniques que ha fet l'ajuntament? Jo no en veig cap enlloc. També pot ser que no m'hi he figsat.
Gracies per aquest blog.
Mercé

Lluis Artigas Jorba dijo...

Benvolgut amic o amiga que signa “Anònim”:

Em fa una pregunta difícil de contestar per quant en l’article és recullen comentaris de terceres persones assistents a l’acte i no les meves.

Per tant, puc donar-li sempre resposta sobre la meva manera de pensar o percebre una cosa amb molta concreció.
Però parlant de terceres persones, d’allò que diuen o fan, sempre tenim el risc d’equivocar-nos o de passar per alt alguns matisos importants.

Dit això, i deixant clar que és una opinió subjectiva meva. Crec que possiblement el comentari del assistent venia a dir que a tots els ajuntaments es fan obres mes o menys costoses. Potser al límit de les seves possibilitats i de vegades per sobre.

Recollint aquest sentiment, seria al cas de la construcció de la residència de Can Comelles en el seu temps. Una obra on Esparreguera invertiria molts, molts, molts diners.

Actualment tenim també una obra important començada, que any darrera any absorbeix molts recursos i encara resta per acabar: La nova Biblioteca de l’Ateneu.
És una obra important. De certa envergadura per una petita ciutat com Esparreguera i els recursos limitats que posseeix.
Una obra, en símil econòmic faraònica.
Més que sense haver acabat aquesta important obra, actualment també s’està construint a més a més la nova Escola de Música.

És possible que s’associï la idea d’estirar més el braç que la màniga, i que, calia fer mes a poc a poc alguna obra si no hi havia prou recursos per acabar-les. En ves d’escanyar a la població en temps difícils. [Una opinió que compartida o no, és respectable].

Unes obres importants [faraòniques] que estan sens dubtes marcades en un període de dificultats econòmiques generalitzades.
I amb un rera fons polític en que malgrat la rapidesa amb que es deteriorava l’economia, -per tossuderia i conveniència política- es va estant negant reiteradament i fins el últim moment aquesta realitat. Sense prendre mesures el govern; i darrera d’Ell, tota la Administració del mateix color polític.

Estarà vostè d’acord amb mi, que podem pensar que tot polític (persona o partit de qualsevol color i de qualsevol localitat) té la necessitat de deixar fetes coses més o menys memorables a la seva localitat, que millorin la qualitat de vida dels seus veïns i que també els recordin a ells[persona o partit] quan han estat al poder.
Vanagloria o eficàcia de gestió, tant se val…
Possiblement aquests pensament hauran guiat els comentaris sentits a la plaça de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Li diré també que NO HE INCLÒS al article altres comentaris que he escoltat, intentant evitar ficar més llenya al foc.
En el sentit de que hi ha persones que és pregunten QUANT tenen pensat apujar-se el sou l’equip de govern municipal l’un de gener del 2010, i quant pensen APUJAR-NOS els impostor l’any que ve. Quin "modest" percentatge aquest cop.

Espero continuant tenir-lo/la com a lector dels articles d’aquesta modesta web local, i li agraeixo també el to educat amb que em fa arribar les seves inquietuds.