30 abr. 2011

A can Pasqual

.

“Per primera vegada la comunicació escapa al control del Poder”
XARXES SOCIALS ... REVOLUCIÓ ?
Fòrum 21 reflexiona sobre el poder de la comunicació davants els esdeveniments polítics

Ahir divendres 29 d’abril va tenir lloc a la Sala de Conferencies de Can Pasqual d’Esparreguera un nou debat organitzat pel Fòrum 21 que tractaria el tema de les xarxes socials en el seu context històric del moment. “Xarxes Socials…Revolució?” seria el títol triat per la present trobada.


La presentació de l’acte va anar a càrrec d’Ivan Rosas, el President del Fòrum 21, que situaria els assistents dins d’aquesta important realitat del mon de la informació i de la comunicació.


Una gènesis històrica sobre el mon d’Internet ens presentava el ràpid desenvolupament tecnològic que em viscut tots plegats en els darrer vint anys d’existència. La creació de Portals i diverses eines comunicatives com el correu electrònic o el Messenger sens dubte varen marcat tot una fita en el mon de les comunicacions personals i accés a la informació en temps real.
Amb la creació de les Xarxes Socials pròpiament dites (Facebook, Twitter, You toube) , s'ha vist com es produïa una veritable revolució social en poc temps . Tant en l’accés a la informació com en la capacitat de comunicació de centenars milions de persones a nivell planetari.

Acabada la interessant introducció, va intervenir altre convidat d’aquest debat: Yildiray Ileri. Conegut enginyer industrial que ja l’hem vist altres vegades compartint els seus coneixements i capacitat analítica en altres interessants debats organitzats per el Fòrum 21.


En la seva intervenció ens va anar desgranant d’una manera metòdica el desenvolupament que han tingut els mitjans de informació i la seva utilització que s’ha fet en cada moment. Si abans varen ser el telèfon, i després els missatges -Ileri esmentaria el significatiu paper que varen tenir en la convocatòria de manifestacions després de l’atemptat de Madrid- avui les possibilitats que obren facebook o twitter, com també les webs personals son gairebé il·limitades.
L’anàlisi geopolític dels darrers esdeveniments històrics viscuts als països del Nord d’Africà en el contexts de les xarxes socials varen ser també objecte d’una interessant reflexió. No oblidant-se tampoc però de la realitat i circumstàncies que l’acompanyen fruit d’una herència cultural, religiosa, i ètnica particular de cada país.


Aquesta vegada però –segons la opinió del Yildiray Ileri- el context dels esdeveniments serien singularment diferents. Doncs no es tractaria en aquest cas d’un malestar del mon musulmà per quelcom motiu extern (Influència dels EEUU, Israel etc…), ni tampoc per motius econòmics (el control del petroli…). Es tractaria aquest cop d’una causa diferent. D’una reacció popular d’una societat que aspira a un canvi radical dirigida vers un model de major llibertat individual.

En aquest context i analitzant la rapidesa dels esdeveniments ocorreguts en alguns països d’ençà les primeres mobilitzacions fins a la caiguda de diversos governants, caldria veure-hi aquí un paper destacat de les Xarxes Socials i el mon d’Internet.
“Per primera vegada la comunicació escapa al control del Poder” diria Yildiray Ileri

La rapidesa de la comunicació i una major facilitat d’accés a la informació que ens permeten de viure gairebé a temps real tots els fets que s’estan produint, han marcat sens dubte, un important punt de inflexió en els esdeveniments dels darrers mesos.
Tot seguit va tenir lloc el corresponent debat. Que va allargar-se fins les deu de la nit..

0 comentaris: