11 feb. 2011

Història de la nostra ciutat

.


Recordant el daltabaix de les inundacions del 1971.
Una exposició fotogràfica a la Sala Trias Fargas
oberta fins el 20 de febrer.


Avui divendres 11 de febrer del 2011 a les 07:00 de la tarda ha tingut lloc la inauguració de l’exposició fotogràfica de “Manufactures Sedó. Recordant el daltabaix de les inundacions del setembre del 1971", a la cèntrica Sala Ramon Trias Fargas situada al carrer dels Arbres 27 baixos de la nostra petita ciutat.

Conformen aquesta acurada exposició, oberta en memòria d’Esteve Forn, un total de 50 fotografies seleccionades, que ens reviuen documentalment aquell mal son que Catalunya i Esparreguera varen viure ara fa 40 anys.
L’exposició a estat a càrrec de Ricard Forn, amb la col·laboració de CDC i l’AFE.

L’exposició centrada als danys produïts a l’empresa “Manufactures Sedó” i algunes dels voltants com la central de El Cairat, son testimonis esfereïdors de la duresa d’aquella natura desenfrenada al se pas pel nostre terme municipal.

A mena de recordatori d’aquell 20 al 23 de setembre del 2010 en venen a la memòria els desbordaments dels rius Güell, Tordera, Fluvià i Llobregat. Els experts parlarien del cabdal que baixava del riu Llobregat -en el moment de punta- de 3.080 metres cúbics per segon.

Els danys pel cap baix serien importants a Catalunya: 19 morts, la destrucció d’algunes vivendes (a Esparreguera va rebre de valent una casa de camp propera al pont de ferro anant a Olesa) diversos ponts malmesos o enrunats (com l’antic d’origen romà sobre el riu Llobregat a Molins de Rei que va provocar un caos circulatori monumental) i diverses infraestructures hidràuliques.
No faltarien tampoc tallades a la xarxa de carreters i de trens. Com d’electricitat i aigua. Un total de 450 industries catalanes es veieren afectades (veieu les fotografies avui exposades sobre Manufactures Sedó) i en alguns llocs com al Deta del Llobregat varen perdre les collites. La valoració oficial –tot i la censura de la Dictadura espanyola- parlava de 7.000 milions de pessetes en pèrdues…

A la inauguració, que han estat presents autoritats locals, s’ha fet un ple a la sala d’exposicions. Envoltats d’aquest testimonis del segle passat, tot ens ha fet recordar aquells moments que varem viure i resten en la nostra memòria col·lectiva.

L’exposició romandrà oberta fins el diumenge 20 de febrer del 2011. Val la pena d’acostar-se a visitar-la.
+ INFORMACIÓ:

Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera. Activitats del mes de febrer [clic aquí]

aEsparreguera. “En memòria d’Esteve Forn: Exposició fotogràfica de Manufactures Sedó” (17.01.2011) [clic aquí]

Esparreguera Grup Municipal CiU. “40 anys de les inundacions de Manufactures Sedó el 1971”
[clic aquí]
Aiguats del 1971 a Esparreguera
.

0 comentaris: