google-site-verification: googleea6bb382a071c67e.html Esparreguera ciutat del meu cor: Setembre del 2006:

23 de set. 2006

Setembre del 2006:

La celebració de la festivitat 
del beat Domènec Castellet, fill de la localitat d’Esparreguera.
.






    Esparreguerí nascut en una casa que estava situada on avui dia és la biblioteca Popular de la nostra població -enderrocada l’any 1935-, portaria per nom deia Francesc Pau Castellet i Vinyals, i avia nascut el 7 d’octubre de l’any 1592. La seva mare es deia Lluïsa, i el seu pare Vicenç.

    Va entrar petitet al convent de Predicadors de Barcelona i més tard als 16 anys, el dia 23 d’octubre de l’any 1608 es faria frare dominic al convent de Santa Caterina de Barcelona,, canviant el seu nom de pila de Francesc Pau, pel de Domènec. Seguint l’antic costum de l’època en agafar l’hàbit religiós, de renunciar al nom propi i agafar-ne un de nou.

    Més tard ampliaria els seus estudis al Convent Reial de Santa Creu de Segòvia. I d’allí sortiria a missions.

    Un contemporani del nostre esparreguerí, el pare Aduarte, que l’acompanyaria en aquest viatge missioner ens diu:

    “...era robust i estava portat per un intens amor al proïsme i un gran desig de servir-lo, de tal manera que durant la travessa del mar com en l’estada a terra, sense que ningú no li ordenés, es dedicava als malats, de tal manera que sempre trobava temps per a ocupar-se d’ells i satisfer tot el que necessitaven...”. Més endavant ens diu del pare Castellet:

    “..amb la seva afabilitat, dolcesa i gran paciència, va edificar tots els seus companys i els altres passatgers. Sempre acudia a ajudar els més necessitats sense descuidar les seves abstinències i els seus dejunis. No sabia estar sense fer res...”

    Un any, y part d’altre, el passaria a Mèxic. Finalment el 27 de març de 1615 embarcaria al port d’Acapulco deixant terra mexicana a la que havia arribat el dia 19 de juny del 1613. A finals d’abril arribaren a Manila (Filipines).

    Durant sis anys estaria treballant allí, essent destinat als pobles de Patta, Fottol i Malfotan, que llavors, formaven part de l’anomenada Província de Nova Segòvia..., i d’aquí, s’endinsaria a les perilloses terres de l’Imperi Japonès l’any 1621.

    Desprès de ser incansablement perseguit, finalment seria capturat el dia 18 de juny del 1628 mentre estava predicant a uns quants cristians reunits a casa de la cristiana Llúcia Lluïsa, de 80 anys. I cap a la presó...

    El dia 7 de setembre de 1628 els presos d’Omura foren traslladats a la presó de Nagasaki, essent cremat viu en aquella ciutat el dia 8 de setembre, festa de la Nativitat de la Verge Maria.

    El pare fra Dídac de Sant Francesc relata aquest martiri de la següent manera:

    “Entre ells hi havia Lluís Niatchi, religiós de la Tercera Ordre de N. P. St. Francesc. Aquest sant màrtir estava enfront i molt a prop de la columna a la que estava el pare fra Domènec Castellet i la sang del sant Lluís Niatchi va córrer fins els peus del pare fra Domènec, el qual en va agafar una part i la donà a la mà del sant fra Antoni de santa Bonaventura que, per estar més lluny, no arribava a poder-la a agafar ell mateix, i ambdós posaren la sang de Lluís Niatchi sobre el cap de dos sacerdots en senyal d’agraïment d’aquest sant que havia posat la seva vida en perill pels dos i per mi i per altres molts sacerdots del nostre P. St Francesc i St Domènec que així ens servia i obeïa en les coses de major perill, com si fossin coses ordinàries”.

    Una vegada decapitats els 12, posaren foc a la llenya de les 12 columnes a les que estaven els altres 12, entre ells el Pare Domènec Castellet, i es varen anar cremant llurs cossos, mentre que les seves ànimes passaren a fruir de Déu.

    La parroquia i feligresia d’Esparreguera celebra festes religioses n'honra i glòria del seu beat esparreguerí el dia 8 de setembre de cada any, aniversari del seu martiri en el llunyà Japó. Singularment, de mena litúrgica a l’interior de l’església de Santa Eulalia d’Esparreguera. Normalment la celebració de la “Novena al Beat Domènec” i a continuació la celebració de la Santa Missa.
També tenim excepcions. Així podríem recordar diversos casos.

    L’any 1982 tindrien lloc les festes del 400 Aniversari del naixement del Beat Domènec amb diversos actes: del 28 de setembre al 6 d’octubre tindria lloc la “Novena al Beat Domènec” i a continuació la celebració de la Missa. El dia 4 d’octubre a les 7 de la tarda tindria lloc dins de l’església parroquial de Santa Eulalia d’Esparreguera una vetllada amb diversos actes: una breu conferencia a càrrec del Dr Salvador Cortadellas i Baltasar -qui havia fet una acurada selecció de textos del treball del frare José Delgado sobre el nostre biografiat- amb el nom de “El Beat Domènec Castellet exemple i estímul pels esparreguerins”, seguit d’un Concert d’Orgue a càrrec de Concert d'Orgue,Francesc Prat i Moratonas, que interpretaria obres com el Preludi en re menor de J. Pachebel; el Preludi i fuga en fa Major de J.S. Bach. I la Introducció en Do de H. Peter.

    Seguidament el pare Franch llegiria la poesia de mossèn Manuel Tort “Domènec, foc de l’esperit” i tindria lloc la presentació de diapositives i cants amb l’Auca del Beat Domènec.

    Després es podria gaudir d’un “Concert de la Coral de La Passió” amb les obres “Parenostre” de Rimskij-Korsakov, “Gronxa’m estel daurada” de Josly; “Ave verum” de Mozart; “Slava y Vychnich Bogou” de Strokine; i el “Canticorum iubilo” de Andel.
Finalment tots els assistents cantarien els “Goigs del Beat Domènec”.
El dilluns dia 5 d’octubre a la Biblioteca Popular de la localitat el doctor Antoni Pladevall i Font, membre de l’Institut d’Estudis Catalans oferiria una conferencia amb el nom de “Una visió sobre el pasta religiós d’Esparreguera”; mentres que el dilluns dia 5, a dos quarts de deu del vespre en la mateixa biblioteca, un pare dominic oferia la conferencia “El Beat Domènec, esparreguerí, dominic, missioner i màrtir”.

    El dijous dia 8, tindria una “Vetllada de Pregària” dirigida especialment als joves a l’església parroquial, i, finalment, el diumenge dia 11 d’octubre es tancarien els actes del 400 Aniversari amb la vinguda a Esparreguera de l’Arquebisbe de Barcelona Ricard Maria Carles, on ordenaria de prevere a En Carles Catasús i Pallerola en una emotiva celebració litúrgica celebrada dins del temple parroquial de Santa Eulalia d’Esparreguera.

    Altre cas a recordar seria de l’any 1994, quan tindria lloc la posta en escena de l’obra titulada “Domènec. Retalls biogràfics de la vida de Domènec Castellet i Vinyals, escrits per a poder ésser representats” amb text de l'Enric Martínes i música de Francesc Prat.

    L’escriptor d’aquella obra ens deia:

    “En escriure el text d’en “Domènec” no em movia cap altre motiu que el de recordar un esparreguerí que, per la seva trajectòria, és mereixedor d’un reconeixement popular.
Durant molts anys del meu record, “El Beat” -així anomenat familiarment- va ser per a una gran part del jovent d’aquest poble, ídol i exemple. Els canvis que el temps ha portat a la societat, l’han deixat un xic en l’oblit, i va semblar que aquesta “moguda” podria despertar l’interès per saber qui era aquell esparreguerí, nascut quan la vila aixecava el gran temple i mort poc abans de finalitzar el seu campanar, i que va viure pels carrers i pel nostre entorn, escampant alegria, els seus anys d’infantesa i pubertat.
    L’obra està concebuda des d’un espectacle global. El Cor és l’únic personatge de l’obra. Ell representa el nostre poble. Esparreguera, agraïda de posseir un fill tan singular, i sense que necessàriament sigui en una data fixa, s’ajuntà per recordar el seu dominic màrtir...”



Novena al Beat Domènech Castellet
escrita per mossèn
Joan Ramon Bullit i Guasch,
Rector de l'església parroquial de Santa Eulàlia d'Esparreguera.


    Aquest any la seva celebració va tenir lloc el diumenge dia 10 de setembre del 2006, en el marc de la intimitat de la feligresia de la parroquia de Santa Eulalia d’Esparreguera. No faltaria un recordatori especial de la seva figura durant les misses, com tampoc el cant alegre del seu Himne Popular al Beat Domènec Castellet en acabar les mateixes.

    També ha tingut lloc una nova “Novena al Beat Domènec Castellet i companys màrtirs” editada i escrita per mossèn Joan Ramon Bullit.

    L’anterior, que estava encara en ús, seria l'escrit per mossèn Joaquim Vives i Aragó l’any 1992. Puix la més antiga, escrita l’any 1922 per mossèn Joseph Arderiu havia quedat exhaurida.


.