14 de set. 2023

Xerrada del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques

 L’Oriol Dinarès ens ofereix:

Vides desconegudes, les ignorades i ocultades reines i princeses visigodes (410-718)

 

Cartell editat per el CER per la xerrada de l'Oriol Dinarès d Esparreguera

 

Oriol Dinarès Cabrerizo, fill d’Olesa de Montserrat, doctor en història antiga, membre del Grup de Recerques en Antiguitat Tardana (GRAT) i president de l’associació l’Arrel Associació Cultural d’Olesa de Montserrat visitarà el proper dissabte 23 de setembre de 2023 Esparreguera per oferir una xerrada les set de la tarda a Can Pasqual, una xerrada que porta per a nom: Vides desconegudes, les ignorades i ocultades reines i princeses visigodes (410-718).

Aquesta nova activitat organitzada per el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques [CER] esdevé doblement interessant en oferir-nos informació de mans d’un especialista en el tema, per una part del paper que ha desenvolupat la dona dins dels engranatges del poder, sovint poc coneguda i menys valorada encara; i per altre oferir-nos la realitat d’un context històric del període visigòtic molt desconeguts del públic en general.

Oriol Dinarès Cabrerizo, és un prestigiós historiador e investigador que ha publicat nombrosos articles, i a qui devem també un important volum de treballs. Recordarem aquí per exemple: L’elogi de Hildoara: estudi comparatiu de la representació literària d’una reina (2023); El poder a la ombra i la ombra del poder: Teodòsia, Riquilda i altres reines silenciades, ignorades e inventades a la Hispania Visigòtica [treball realitzat amb J. Sales-Carbonell]; Estudi de la correspondència entre el rei Sisebut i el patricius Cesarè: encontres i desencontres entre el protocol diplomàtic visigot i el bizantí el segle VII (2021); Dones imperials i reials. Representacions publiques i representacions del poder a la Antiguitat tardana i Bizantina (2021); La carta de Sisebut a Adaloalde i Teodolinda: el regne arrià en la perspectiva d’un rei visigot del segle VII (2019); Els Carmina del Pseudo-Eugèni de Toledo. Un speculum visigod? (2018); Colònia Rubricata: mètode e investigació històrica a la Catalunya de la Il·lustració (2016); La onomàstica com indicador de identitat en el baix imperi romà. Una aproximació a las problemàtiques analítiques (2014); entre altres molts treballs publicats.

Es doncs, una oportunitat única de tenir semblant especialista i poder gaudir de informació de primera mà de la realitat viscuda durant els segles V al VIII. Tothom convidat de participar-hi.


 

DIA 2020 - Arxiu Municipal d'Olesa de Montserrat